Va înlocui AI meseria de designer interior?
Inteligența Artificială (IA) devine tot mai populară: Va înlocui meseria de designer de interior?
În ultima perioadă, utilizarea inteligenței artificiale se răspândește viral în domeniile artistice și creative. Asistăm la o eră în care fiecare zi aduce o inovație semnificativă sau o idee neașteptată. Profesia de designer de interior este, de asemenea, afectată de aceste schimbări. Pentru a evalua corect aceste inovații și aplicații bazate pe inteligență artificială în domeniul designului interior, trebuie să înțelegem ce implică de fapt această profesie.
Fără a intra în detalii, principiile designului interior se bazează pe funcționalitate. Pentru a realiza un proiect de design interior reușit, este necesar să cunoști funcțiile și destinația spațiului, principiile de ergonomie, să ai cunoștințe despre materiale și finisaje, și apoi să adaugi doza de estetică. Estetica, sau modul în care percepe fiecare frumusețea, este rezultatul experiențelor noastre trăite. În concluzie, pentru a avea șansa de a crea un proiect de design interior de succes, este esențial să înțelegi și să cunoști persoana sau persoanele care vor beneficia de acel design.
Cum ar putea influența inteligența artificială meseria de designer de interior?
Din perspectivă profesională, inteligența artificială poate fi un instrument foarte util, atunci când este utilizată corect în designul interior. Baza de date pe care o are poate fi considerată infinită și are capacitatea de a utiliza paletele de culori într-un mod precis și calculat. Poate face asocieri de forme și proporții într-un mod foarte precis.
Rolul inteligenței artificiale în designul interior.
Aceasta poate fi considerată un instrument util pentru generarea de idei sau, într-un mod mai practic și aplicabil, pentru crearea prezentărilor conceptelor de design interior într-un mod mai realist, mai spectaculos și mai ușor de înțeles pentru beneficiarii proiectului.
Cum folosim AI-ul în designul interior
Momentan, toate aplicațiile bazate pe inteligență artificială generează imagini pe baza unor prompturi. Aceste prompturi pot fi texte scrise sau imagini, în funcție de care inteligența artificială generează o imagine. Există și niște setări care permit influențarea măsurii în care acesta contribuie creativ la generarea de imagini.
Exemple de aplicații AI care pot fi utilizate în design interior
De exemplu, o aplicație numită Midjurney, printre primele care genera imagini, poate crea moodboard-uri sau palete de culori într-un mod spectaculos și captivant. Pentru a obține un rezultat bun și controlat, este necesar să avem cunoștințe aprofundate despre modul în care sunt formulate aceste prompturi. Există aplicații de randare care generează imagini foarte frumoase pe baza unor schițe sau imagini. Aici, creativitatea IA-ului influențează într-o mare măsură rezultatul. Un alt tip de inteligență artificială este cel care poate genera planimetrii și determina poziționarea pereților, ușilor, geamurilor și a obiectelor de mobilier într-un spațiu. Din punctul meu de vedere, utilitatea sau măsura în care aceste rezultate sunt corecte și aplicabile în viața reală sunt cel puțin discutabile.
Modul util în care utilizăm AI-ul în designul interior
De mult timp am așteptat o unealtă, o aplicație care să ajute la realizarea randărilor spectaculoase și fotorealiste într-un timp scurt. Între timp, am învățat să facem modelare 3D, să configurăm scenele, materialele și luminile. Totuși, procesul de randare și timpul necesar pentru a finaliza este încă unul foarte lung și este afectat exponențial de calitatea sau dimensiunea imaginii finale dorite. Am găsit foarte utile aplicațiile care îmbunătățesc calitatea imaginilor, generând texturi mai realiste sau elemente naturale, cum ar fi animale, plante sau oameni.
Avantaje și provocări
Designerul de interior poate folosi aceste tehnologii în mod benefic, cu condiția să controleze proiectul, să vină cu idei și soluții, și să nu fie influențat în exces de inteligența artificială. Cel mai mare avantaj ar putea fi calitatea în care un proiect poate fi prezentat și timpul semnificativ mai mic necesar pentru a obține aceste rezultate. Cu toate acestea, deși unele aplicații AI pot genera imagini spectaculoase și rezultate impresionante, aplicabilitatea lor este încă o mare necunoscută. Ar putea fi comparate cu desenele unui copil de 3-5 ani, care sunt foarte frumoase, dar nu înțelege gravitația, materialele sau costurile de implementare. Este o provocare pentru profesioniști să nu fie copleșiți și influențați excesiv de aceste imagini impresionante. Inteligența artificială generalizează soluționarea problemelor și nu poate adapta proiectul de amenajare pentru beneficiari, nu are cunoștințe despre costurile de implementare și nu ia în considerare problemele tehnice care pot apărea pe parcursul implementării.
Contrast între abordarea umană și cea AI în designul interior.
În timp ce inteligența artificială generalizează soluționarea unor probleme estetice, omul, designerul de interior, personalizează aceste soluții. Omul rezolvă probleme tehnice, adaptează funcționalitatea spațiului pentru utilizatori și ajustează percepția estetică a beneficiarilor asupra spațiului. Inteligența artificială nu deține cunoștințe despre utilizatori, personalitatea acestora, bugetul sau problemele tehnice care pot apărea pe parcursul implementării.
Putem vorbi de colaborare?
Mai degrabă este vorba de utilizarea unui instrument care ne poate ajuta să obținem rezultate mai bune într-un timp mai scurt.
Tendințe în designul interior care pot fi influențate de către AI
Există posibilitatea de a genera tendințe cu ajutorul inteligenței artificiale, deoarece abordarea acesteia este una generală și are potențialul de a identifica elemente sau soluții estetice care ar putea deveni tendințe.
Impactul asupra industriei designului interior și a consumatorilor.
Utilizarea AI-ului în designul interior este o soluție cantitativă și nu calitativă. Dacă ne bazăm excesiv pe aceasta și nu o tratăm ca pe un instrument de ajutor, există riscul să influențeze negativ tot ceea ce ține de designul interior, inclusiv utilitatea și implementabilitatea acestuia. IA rezolvă problemele într-un mod bidimensional și nu are capacitatea de a adapta proiectul de amenajare pentru beneficiari, nu are cunoștințe despre costurile de implementare și nici nu ia în considerare problemele tehnice care pot apărea.
Concluzie privind utilizarea AI-ului în design interior
Așa cum aplicațiile pentru desenarea planurilor, modelarea 3D și randare sunt instrumente care ne permit să lucrăm mai precis, mai rapid și mai eficient, aplicațiile AI trebuie tratate în același mod. Diferența majoră constă în faptul că acestea sunt mai sofisticate și necesită eforturi umane mai mici pentru a obține un rezultat mai bun, cu condiția să fie utilizate corect.
Cum tehnologia AI poate fi utilă din perspectiva beneficiarilor
Aceste aplicații generează imagini frumoase pe baza unor inputuri. Oamenii pot fi influențați foarte ușor de aceste rezultate impresionante și pot să nu țină cont de problemele de aplicabilitate a acestora. Tehnologia poate fi folosită pentru a stabili o direcție estetică generală în care se dorește amenajarea unui spațiu. Prin educare, se poate preveni neînțelegerile posibile care pot apărea în momentul implementării unui concept generat de inteligența artificială.
Tehnologiile de inteligență artificială pot fi foarte utile ca unelte, dar, în același timp, măresc riscul de erori și pierderea controlului asupra proiectului și aplicabilității acestuia dacă ne bazăm excesiv pe ele.
Acest articol nu a fost scris de inteligență artificială, doar a fost folosit pentru a corecta greșelile gramaticale. Fiecare imagine folosită a fost total sau parțial generat de inteligența artificială.
0 comments