Ghid complet de Design Interior
Introducere în designul interior rezidențial. Tot ce trebuie să știi înainte să apelezi la serviciile unui designer de interior. Ghid Design Interior
De ce este important designul interior la spațiile rezidențiale? Motivul pentru care cred că este foarte important să faci un design interior la habitatul tău, este rezultatul. La aspect nu putem generaliza, pentru că spațiul tău trebuie să te reprezinte și să fie gândit nevoilor tale, și trebuie să aibă stilul tău, un stil care î-ți place. Când vorbesc de rezultat, mă gândesc la un apartament structurat, organizat, unde fiecare element are locul lui și fiecare obiect are spațiul lui și toate astea sunt legate printr-un aspect armonios.
Cum influențează starea de spirit și calitatea vieții, dacă ai o casă amenajată de un designer de interior?
Habitatul nostru îl formăm, și cu trecerea timpului poate să se schimbe, totuși dacă la un moment dat a fost puse niște baze solide, prin design interior, va evolua armonios cu tine. Dacă ai ordine în jurul tău e mai ușor să te relaxezi, dacă fiecare obiect din casă are locul lui, e mai ușor să ții ordine în casă. Prin urmare este mult mai ușor să menții o casă curată și ordonată și ai un habitat relaxant, unde te poți simții mereu confortabil.
Planificare și cercetare
Cum te apuci de un proiect de design interior rezidențial?
Primul pas este stabilirea obiectivelor. Trebuie să știi și să poți povesti cu un designer despre nevoile tale specifice și despre cum vrei să utilizezi spațiile care urmează să fie amenajate. Practic, trebuie să fii capabil să descrii cu acuratețe atât activitățile desfășurate în casă, cât și obiceiurile, pentru întreaga familie.
Al doilea pas este bugetul.
Nu e suficient să știi ce dorești, trebuie să știi și până unde vrei să te întinzi ca și costuri. La o amenajare rezidențială se pot cheltui sume foarte mari pe soluții custom, finisaje, mobilier și accesorii. Pentru că fiecare om percepe costurile după buzunarul lui, nu cred că există o sumă la care se poate rezuma ca și cost mediu per metru pătrat pentru implementare. Este obligația ta să știi până unde vrei să ajungi cu costurile și să calculezi cu o marjă de 15%. În multe cazuri clienții încearcă să nu comunice aceste estimări. Asta duce la multe neînțelegeri și mult lucru în plus la optimizări de costuri ulterioare și compromisuri la rezultat.
Cercetare și colectare de inspirație
Cum și unde găsești idei, să ai un concept? Din punct de vedere al designerilor sunt două tipuri de abordări. Recomand să cauți o firmă de design sau designer de interior care încearcă să facă amenajarea pe gustul tău, care te chestionează, analizează stilul și nevoile tale specifice în vederea de a găsi soluții exact pentru tine. Pentru această abordare o să ai nevoie de un brief, de niște imagini, idei, culori, forme, o viziune în care tu îți imaginezi habitatul tău. Acestea le găsești on line sau poți face fotografii la elemente reprezentative. O altă abordare este să-ți găsești un designer a cărui stil îți place. Aici rezultatul poate fi mai spectaculos dar să te reprezinte mai puțin. Într-un final fiecare designer de interior are un stil, care apara mai mult sau mai puțin în proiectele sale.
Analiza spațiului și evaluarea nevoilor
Cum să evaluezi spațiul existent și să identifici nevoile și preferințele clienților?
După parcurgerea acestor pași, urmează colaborarea cu designerul. Trebuie evaluat spațiul și identificat opțiunile care pot îmbunătăți calitatea de viață a locatarilor. Acestea pot fi anumite modificări în infrastructura clădirii, poziții de apă, canalizare, poziții electrice și modificarea a anumitor pereți, fără a compromite structura clădirii.
Cum să adaptezi designul la nevoile individuale și la stilul de viață al locatarilor?
Luând la bază inputul tău menționat mai sus, va începe un proces de adaptare a nevoilor tale la locația ta. Ideile vor fi formate în jurul briefului tău, vor fi găsite opțiuni de implementare pentru nevoile tale specifice. Acesta este un proces creativ, cu multe ore petrecute cu schițat și gândire creativă.
Design conceptual și crearea schemelor de culoare
Dezvoltarea unui concept de design interior și stabilirea direcției estetice
După procesul de optimizare a funcționalității spațiului tău pe nevoile tale începe stabilirea direcției estetice. Aici se ia în considerare ideile, detaliile sau elementele pe care le-ai furnizat pentru designer, complementate de ideile designerului.
Alegerea culorilor și a paletelor pentru a crea atmosfera dorită în fiecare încăpere.
Vor fi alese palete de culori și finisaje, pentru fiecare încăpere în parte, prezentate împreună cu unele elemente de mobilier sau alte detalii relevante. . În această fază este recomandat să vă consultați cu designerul. Aici se pot ușor calibra și regla unele idei și modul în care este gândit să fie aplicat.
Selectarea mobilierului și a accesoriilor
Cum să alegi mobilierul potrivit pentru fiecare încăpere, ținând cont de funcționalitate și estetică?
Dacă ai reușit să comunici bugetul foarte bine, deja în această fază își face efectul. Unele elemente de mobilier sunt recomandate să fie făcute la comandă, la altele, este mai ușor dacă sunt comerciale. Aceste recomandări vor veni în urma bugetului și a preferințelor personale. Sunt firme specializate în producerea de mobilă de bucătărie custom sau customizabil cu elemente predefinite, specializate pe dressinguri și așa mai departe.
Idei pentru accesorizarea spațiului cu obiecte decorative, covoare, perne etc.
Accesoriile pot scoate în evidență anumite detalii sau elemente din cameră / casă sau pot fi complementare cu acesta. Depinzând de aspectul general dorit, se aleg covoare, perne, tablouri sau plante care adaugă un plus de stil și rafinament în casă.
Iluminat și elemente tehnologice | Ghid Design Interior
Importanța iluminatului în designul interior și cum să-l planifici corespunzător pentru fiecare încăpere?
Când vorbim de iluminat nu ne gândim doar să fie lumină în încăpere, o aplică în centrul tavanului. Putem optimiza tipul de lumină și poziția acestora pe amenajare și unele nevoi specifice. De exemplu iluminat cu spoturi în fața unui dressing sau iluminatul treptelor pe timp de noapte. Totodată se poate folosi și iluminatul decorativ, pentru a crea un anumit efect sau o senzație.
Integrarea tehnologiilor inteligente și a sistemelor de control al casei în designul rezidențial.
Cu avansarea technologiei avem opțiunea de a folosi technologii care ne ușurează sau îmbunătățesc calitatea vieții și confortul. Elementele de smart home sunt capabile de automatizarea unor procese cum ar fi aerisirea, climatizarea parfumarea încăperilor sau deschiderea și închiderea a unor lumini sau controlarea roboților de curățenie. Implementarea acestor technologii trebuie gândite din timp, pentru că necesită integrarea cablajului sau a altor elemente în pereți. Tot în această categorie se încadrează elementele de media, home cinema, sonorizare sau console. Trebuie prevăzute locul lor, să ai priză, internet sau alt cablaj tras la aceste locuri.
Cum să colaborezi cu echipa de design și cu alte părți implicate în proiect? | Ghid Design Interior
În mod ideal este mai ușor să colaborezi cu o echipă recomandată de firma de design interior. Un designer sau firmă de design interior are colaboratori cu care lucrează pe implementare. Lucrând cu echipe cu care s-a format deja o relație, comunicarea este mult mai ușoară. Totodată se poate anticipa calitatea lucrărilor.
Planificarea detaliilor de implementare, inclusiv programarea lucrărilor și managementul proiectului.
Dacă angajezi o firmă de implementare generală care își face managementul de implementare, tu trebuie să ai un input minim. În unele situații și studioul de design interior poate face programarea și managementul lucrărilor. Aici soluția optimă poate varia de dimensiunea lucrării. La o amenajare mai mică și tu ca și beneficiar te poți descurca. Revenind la ideia anterioară, este important să fii o comunicare cât mai fluidă între firma care implementează proiectul și designerul de interior. Pe parcursul implementării pot apărea situații care trebuie soluționate pe loc.
Gestionarea bugetului și resurselor.
Cum să stabilești și să gestionezi un buget realist pentru proiectul de design interior? După ce proiectul de amenajare interioară intră în faza de finalizare, deja știi care sunt elementele infrastructurale care vor fi implementate, poți avea un cost per mp pentru finisaje. Cu aceste date la dispoziție se poate cere ofertă de preț pentru implementare. Pentru obiectele comerciale se poate face o listă cu prețuri și termene de livrare. La elementele custom, pe baza desenelor tehnice se poate cere ofertă de preț. Este foarte ușor dacă aceste oferte de preț sunt solicitate de către designer de la firme colaboratoare.
Găsirea furnizorilor și a resurselor necesare la prețuri competitive.
Poți cere și tu contra oferte, dar aici trebuie să fii atent ca oferta de preț să includă aceleași servicii și materiale și calitatea de implementare să corespundă așteptărilor tale. În situația în care tu îți cauți firme de implementare, rămâne la responsabilitatea ta verificarea calității lucrării și gestionarea a unor situații ivite legate de implementare. Firmele cu care colaborează designerii, de obicei sunt firme care oferă implementare calitativă. Această calitate de multe ori se reflectă în preț.
Finalizarea și prezentarea proiectului | Ghid Design Interior
În procesul de amenajare interioară putem vorbi de mai multe finalizări. Ultima este finalizarea procesului de proiectare. Acesta este un proces compus din mai multe etape. Dacă aceste etape au fost parcurse, pentru finalizare trebuie să pregătim randările și să le prezentăm. Modul de prezentare diferă de la un designer la altul. Ideea este să-ți fie transmis cât mai bine la ce rezultat să te aștepți după finalizarea implementării. Ulterior se transmit desene de execuție și liste de achiziții.
Procesul de implementare poate să înceapă înainte de finalizarea proiectului. Etapele proiectului permit să te apuci de implementare din timp. Printre primele etape deja știi ce modificări infrastructurale o să ai, ce tipuri de finisaje ați ales, dacă se schimb uși, ferestre, alea sunt alese din timp. Dacă totul merge perfect, la finalizarea proiectului deja poți avea și unele elemente de mobilier sau accesorii deja comandate.
Esențial este să subliniez importanța unei colaborări strânse între clienți și designer pentru a obține rezultatele dorite. Comunicarea deschisă și clară între părți asigură că viziunea clientului este înțeleasă și implementată în mod corespunzător de către designer. Această colaborare nu doar facilitează procesul de design, ci și asigură că rezultatul final să fie pe placul și satisfacția ambelor părți.
2 comments